Bio sok z aronii. Na cztery pory roku.

Najcenniejszą  wartością aronii jest wysoki poziom bioflawonoidów- prowitamina PP - jest więc najsilniejszym, po  czerwonym winie i zielonej herbacie, przeciwutleniaczem, doskonałym źródłem antocyjanów i  katechin. Antocyjany aroniowe opóźniają procesy starzenia, ułatwiają przemianę materii, regulują gospodarką tłuszczową w organizmie, usuwają metale ciężkie, oraz uodparniają skórę na szkodliwe działanie promieni słonecznych UV. Owoce aronii poleca się w profilaktyce chorób układu krążenia. 

Aronia – dla diabetyków

Owoce aronii mają unikalny skład chemiczny: wysoką zawartość antocyjanin, katechin oraz kwasu chlorogenowego. W 100 g owoców jest 1-2 g związków polifenolowych, w tym 0,5 g antocyjanów – najwięcej ze wszystkich znanych owoców! Nie są smaczne na surowo, ale świetny jest sok z aronii, syrop, dżem czy owoce kandyzowane. Kiedy sięgnąć po aronię? codziennie. W profilaktyce chorób serca łyżka dżemu z aronii zastąpi kieliszek czerwonego wina. Polifenole aronii mogą działać wielostronnie: hamują utlenianie LDL, działają antyagregacyjnie i przeciwzapalnie - zmniejszając ryzyko miażdżycy; poprawiają pamięć i procesy uczenia się. Badania kliniczne pokazały, że antocyjany aroniowe obniżają ciśnienie. Bardzo interesującym związkiem okazał się kwas chlorogenowy: spowalnia absorpcję glukozy, zmniejsza poziom lipidów we krwi, a więc zmniejsza ryzyko cukrzycy. Nowość naukowa: aronia powinna być szczególnie polecana jako uzupełnienie diety diabetyków.

Prof. Iwona Wawer                       autorka książki    „Aronia – polski paradoks”