Bio sok z goji. Więcej energii dzięki himalajskiej jagodzie.

Goji zajmuje ważne miejsce w tradycyjnej medycynie azjatyckiej dla niezliczonych pokoleń. Za panowania dynastii Tang (ok. 800r. n.e.) wykopano studnię przy słynnej świątyni buddyjskiej, która była porośnięta krzakami Goji. Przez wiele lat niezliczone ilości jagód spadały do studni. Pielgrzymi, którzy się tam modlili cieszyli się nadspodziewanie dobrym zdrowiem. W wieku nawet osiemdziesięciu lat nie mieli ani siwych włosów, ani nie tracili zębów. Działo się tak, gdyż pili wodę ze studni.

Jagody Goji to owoce o dużej wartości odżywczej, zawierają: izoleucynę, tryptofan, cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor, witaminy: B1, B2, B6 oraz E. Jagody Goji z zawartością ponad 15% protein, 21 niezbędnych minerałów oraz 19 aminokwasów są super żywnością jedyną w swoim rodzaju. Są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę oraz tradycyjną medycynę na przestrzeni XXI wieku. Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie jagód goji jako środka skutecznego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony,  płuc i nerek. Dietetycy są zdania, że to jeden z bardziej wartościowych owoców, jakie do tej pory zostały poznane i opisane. Eksperyment przeprowadzony przez Instytut Ningxia w latach 1982-1985 na grupie starszych osób, wykazał wyraźną poprawę wyników badań krwi, zwiększenie sprawności systemu odpornościowego, poprawę stanu fizycznego u osób które przyjmowały jagody goji. Jak wykazały badania  zawarty  w jagodach polisacharyd posiada silne działanie stymulujące system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A, których poziom obniża się wraz z wiekiem. Szereg badań wykazało  także, skuteczność owocu Goji w zapobieganiu chorobom nowotworowym jak i w  rekonwalescencji po chemoterapii.

Po co nasz organizm potrzebuje Goji?

  • wzmacnia system odpornościowy
  • zwiększa energię życiową
  • wzmacnia rozwój mięśni
  • chroni serce
  • reguluje pracę wątroby
  • poprawia wzrok
  • korzystny wpływ na stan kości i stawów