Bio sok z mangostanu. Skarbnica antyoksydantów
Od wielu pokoleń mangostan był i jest ceniony przez mieszkańców południowej Azji. Według starożytnej legendy, Budda przemierzając tropikalne dżungle, zauważył ten owoc i spróbował go. Kiedy odczuł jego dobroczynny wpływ, pobłogosławił mangostan i podarował go ludziom, jako dar niebios. To dlatego owoc ten jest postrzegany przez Azjatów jako jeden z najbardziej świętych i cennych owoców.
Mangostan, nazywany „Królową Owoców" z powodu niezwykłego smaku, jest owocem szczególnie cennym ponieważ zawiera wiele witamin, soli mineralnych oraz błonnik, a także bardzo ważny składnik , którym jest kwas elagowy.
Dr Duke, opierając się na swoich i innych badaniach, spisał oczekiwane korzyści zdrowotne składników owocu mangostanu.
Pełna lista korzyści ze stosowania owocu jest niewyobrażalna.
Walory zdrowotne i korzyści ze spożywania owocu:
- wzmacnia układ odpornościowy
- wspomaga utratę wagi polepszając metabolizm
- wykazuje działanie przeciwdepresyjne
- wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego
- zapobiega jaskrze i zaćmie
- stosowany w profilaktyce chorób nowotworowych
- spowalnia procesy starzenia się
Mangostan jest prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, które wpływają na odnowę komórek ciała, a tym samym zwalczają procesy starzenia.
W jednym badaniu in vitro wykazano, że obecny w mangostanie ksanton zabija komórki rakowe tak skutecznie, jak wiele leków chemioterapeutycznych.