Bio sok z mangostanu. Skarbnica antyoksydantów

Od wielu pokoleń mangostan był i jest ceniony przez mieszkańców południowej Azji. Według starożytnej legendy, Budda przemierzając tropikalne dżungle, zauważył ten owoc i spróbował go. Kiedy odczuł jego dobroczynny wpływ, pobłogosławił mangostan i podarował go ludziom, jako dar niebios. To dlatego owoc ten jest postrzegany przez Azjatów jako jeden z najbardziej świętych  i cennych owoców.

Mangostan, nazywany „Królową Owoców" z powodu niezwykłego smaku, jest owocem szczególnie cennym ponieważ zawiera wiele witamin, soli mineralnych oraz błonnik, a także bardzo ważny składnik , którym jest kwas elagowy.

Dr Duke, opierając się na swoich i innych badaniach, spisał oczekiwane korzyści zdrowotne składników owocu mangostanu.

Pełna lista korzyści ze stosowania owocu jest niewyobrażalna.

Walory zdrowotne i korzyści ze spożywania owocu:

  • wzmacnia układ odpornościowy
  • wspomaga utratę wagi polepszając metabolizm
  • wykazuje działanie przeciwdepresyjne
  • wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego
  • zapobiega  jaskrze i zaćmie
  • stosowany w profilaktyce chorób nowotworowych
  • spowalnia procesy starzenia się

Mangostan jest prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, które wpływają na odnowę komórek ciała, a tym samym zwalczają procesy starzenia.

W jednym badaniu in vitro wykazano, że obecny w mangostanie ksanton zabija komórki rakowe tak skutecznie, jak wiele leków chemioterapeutycznych.