Olej z czarnego kminu (czarnuszki) "Złoto Faraonów"

Czarny kmin, czarnuszka (Nigella sativa) posiada dobroczynne właściwości przede wszystkim dzięki wysokiej zawartości szeregu nienasyconych kwasów tłuszczowych, oraz Wit.E 0,3 % i aż 84 % kwasu linolowego.

Dzięki delikatnej metodzie prasowania, olej zachowuje doskonałe właściwości przez 2-3 lata. Olej zawiera olejki eteryczne takie jak: nigellina, goryczki, alfa-pinen, monotereponole, cyneol ich wartość jest nie oceniona, bowiem wykazują silne działanie antybakteryjne i antyseptyczne, wspomagają leczenie infekcji górnych dróg oddechowych.

Czarnuszka ma działanie uśmierzające ból, przeciwzapalne i moczopędne. Wspomaga trawienie i reguluje poziom cukru we krwi. Pełni funkcje przeciwutleniacza który chroni komórki przed uszkodzeniem ze strony wolnych rodników.

Olej z czarnuszki ma lekko gorzkawy smak i intensywny korzenny zapach.