Czosnek nidźwiedzi "Roślina z wiosenngeo lasu"
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum L.) – gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych. Rośnie dziko na terenie Europy, Turcji i na Kaukazie. W Polsce występuje na całym terenie, głównie jednak w Sudetach, Karpatach, na Pogórzu i na przyległym obszarze (Kotlina Sandomierska i wyżyny), gdzie jest dość pospolity.
Walory zdrowotne spożywania oleju z czosnkiem niedźwiedzim:
- wzmacnia i regeneruje organizm
- działa korzystnie na pracę układu pokarmowego
Czosnek niedźwiedzi to roślina jadalna – posiada właściwości aromatyczne, pachnące czosnkiem liście zawierają dużo witaminy C, pobudzają apetyt. Zalecane są jako składnik wiosennych zup (zastosowanie popularne do dzisiaj w Rosji); można je też dodawać do sałatek i kisić oraz marynować w oliwie (przysmak w Niemczech).